Ένας οδηγός για τη συγκομιδή, το κλάδεμα και την ξήρανση της λεβάντας • The Rustic Elk

4
Ένας οδηγός για τη συγκομιδή, το κλάδεμα και την ξήρανση της λεβάντας • The Rustic Elk

Ως συνεργάτης της Amazon κερδίζω από αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η λεβάντα είναι ένα όμορφο και αρωματικό φυτό. Η συγκομιδή και το κλάδεμά του με τον σωστό τρόπο μπορεί να βελτιώσει τη μακροζωία του φυτού σας και να του επιτρέψει να ανθίσει πραγματικά. Το να μάθετε πώς να στεγνώνετε τη λεβάντα ανοίγει τόσους πολλούς τρόπους χρήσης της λεβάντας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα συζητήσουμε πότε να το συλλέξετε, πώς να κλαδέψετε και βασικές μεθόδους ξήρανσης.

Πώς να Συγκομίσετε Λεβάντα

Εάν είστε αρκετά τυχεροί που φυτρώνει λεβάντα στον κήπο σας, θα είστε ενθουσιασμένοι που θα εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κλαδέψετε και να μαζέψετε αυτά τα όμορφα, αρωματικά λουλούδια. Τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο κλαδεύετε, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει το φυτό σας. Όταν συλλέγετε λεβάντα τακτικά, το φυτό θα αναπτυχθεί ως ένα ωραίο και θαμνώδες φυτό με πολλά άνθη.

Πότε να μαζέψετε λεβάντα

Η συγκομιδή της λεβάντας στις αρχές της άνοιξης δίνει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να συγκομίσετε ξανά το φθινόπωρο. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου η λεβάντα ανθίζει όλο το χρόνο, μπορείτε να συλλέγετε τακτικά από το φυτό όσο είναι ανθισμένο. Για εμάς τους βόρειους, θα θελήσετε να τρυγήσετε την άνοιξη και ξανά το φθινόπωρο.

Θα πρέπει να μαζέψετε άνθη λεβάντας νωρίς στον κύκλο της ανθοφορίας όταν τα μπουμπούκια των ανθέων είναι ακόμα σφιχτά για το καλύτερο άρωμα. Ωστόσο, εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε απλώς ως κομμάτια σε μια σύνθεση λουλουδιών, το να αφήσετε τα λουλούδια να ανθίσουν πλήρως θα σας δώσει το πιο λαϊκό χρώμα. Η αφαίρεση εξαντλημένων ανθοφοριών που έχουν περάσει την ακμή τους είναι επίσης ευεργετική και μπορούν ακόμα να στεγνώσουν και να χρησιμοποιηθούν, αν και η διαδικασία είναι λίγο πιο μπερδεμένη.

Όπως τα περισσότερα βότανα, είναι καλύτερο να μαζέψετε τη λεβάντα νωρίς το πρωί. Κάντε το αφού στεγνώσει η δροσιά από τα λουλούδια, αλλά πριν ο ήλιος χτυπήσει πραγματικά το φυτό. Αυτό βοηθά να διατηρήσουμε όλο αυτό το υπέροχο άρωμα για το οποίο όλοι αγαπάμε τη λεβάντα.

Συγκομιδή λουλουδιών λεβάντας

Κλαδέψτε τη λεβάντα ακριβώς πάνω από τη διασταύρωση όπου εμφανίζονται δύο νέα φύλλα.

Για να μαζέψετε λεβάντα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι ψαλίδι κλαδέματος. Τα καλλιεργούμενα άνθη λεβάντας πρέπει να κόβονται σε μια διασταύρωση όπου εμφανίζονται δύο νέα φύλλα, άνθη ή κλαδιά. Η περικοπή της λεβάντας θα της επιτρέψει να παράγει περισσότερο και να χορτάσει.

Εάν θέλετε ένα μακρύτερο στέλεχος είτε για κρέμασμα είτε για σύνθεση λουλουδιών, απλώς ακολουθήστε το στέλεχος προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την ίδια ένωση δύο νέων φύλλων, ανθέων ή κλαδιών.

Η συγκομιδή της λεβάντας σας μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να τοποθετηθεί σε ένα βάζο με νερό, όπως και κάθε άλλο κομμένο λουλούδι. Εάν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε σε μια μαγειρική εφαρμογή, μαγειρέψτε ή ψήστε γρήγορα μαζί του για την καλύτερη γεύση. Για συμβουλές στεγνώματος και κλαδέματος, συνεχίστε να διαβάζετε.

Κλάδεμα Λεβάντας

Το κλάδεμα της λεβάντας είναι παρόμοιο με τη συγκομιδή της, αλλά πρέπει να γίνεται μόνο μία έως δύο φορές το χρόνο. Θα θέλετε να περιμένετε μέχρι να ανθίσει η λεβάντα σας για να την κλαδέψετε. Εάν το κλαδέψετε αμέσως πριν ανθίσει, θα καθυστερήσετε ή ακόμα και θα αποτρέψετε την άνθηση του φυτού.

Αν επιλέξετε να κλαδέψετε την άνοιξη, μοιάζει περισσότερο με βαριά σοδειά. Εάν δεν θέλετε να συνεχίσετε τη συγκομιδή του φυτού, θα πρέπει και πάλι να απαλλαγείτε από τα λουλούδια που έχουν ξοδευτεί, έτσι ώστε το φυτό σας να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ευδοκιμεί.

Όταν έρχεται το φθινόπωρο κάθε χρόνο, θα θέλετε να κλαδέψετε έντονα το φυτό σας αφού ξεθωριάσουν τα τελευταία λουλούδια της εποχής.

Κλάδεμα αγγλικής λεβάντας

Οι αγγλικές λεβάντες είναι μερικές από τις αγαπημένες μας γιατί αποτελούν μια τόσο ελκυστική προσθήκη σε κάθε κήπο! Αυτά τα φυτά ανταποκρίνονται πολύ καλά στο σκληρό κλάδεμα το φθινόπωρο.

Κοιτάζοντας το κάτω μέρος του φυτού σας όπου εισέρχεται στο έδαφος, θα δείτε σκληρή, ξυλώδη ανάπτυξη χωρίς φύλλα ή κλαδιά. Μην κλαδεύετε αυτό το μέρος του φυτού, αλλά φροντίστε να κλαδέψετε τουλάχιστον μια ίντσα ή δύο πάνω από αυτό στην πράσινη, τρυφερή ανάπτυξη πάνω από αυτό.

Θα θελήσετε να κόψετε το φυτό σας κατά το μισό έως τα δύο τρίτα. Θα το κλαδέψετε με τον ίδιο τρόπο που συγκομίζετε κόβοντάς το ακριβώς πάνω από δύο φύλλα ή πλευρικούς βλαστούς.

Κλάδεμα γαλλικής και ισπανικής λεβάντας

Η ισπανική και η γαλλική λεβάντα πρέπει να κλαδεύονται ελαφρώς διαφορετικά από την αγγλική λεβάντα.

Οι γαλλικές και ισπανικές λεβάντες δεν είναι τόσο ανθεκτικές όσο η αγγλική λεβάντα, επομένως είναι σημαντικό να τις κλαδέψετε διαφορετικά.

Κάνοντας μια ελαφριά συγκομιδή την άνοιξη θα βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης και για τις δύο ποικιλίες φυτών. Μπορείτε επίσης να κόψετε όλα τα ξοδευμένα λουλούδια αυτή τη στιγμή ή να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η ανθοφορία.

Θα θέλετε να είστε προσεκτικοί όταν κόβετε, καθώς δεν θέλετε να αφαιρέσετε πάρα πολλά και να σκοτώσετε το φυτό. Προς το τέλος του καλοκαιριού, κλαδέψτε πίσω μόνο το ένα τρίτο του φυτού στρογγυλεύοντάς το λίγο.

Αλλά, μην φοβάστε πολύ να κλαδέψετε. Σε σύγκριση με άλλα είδη φυτών, οι λεβάντες απαιτούν απλώς λίγη περισσότερη φροντίδα. Μπορεί να φαίνονται λίγο τραχιά μετά την αφαίρεση, αλλά θα βελτιωθούν αρκετά σύντομα. Επιπλέον, το τακτικό κλάδεμα του φυτού σας θα παρατείνει τη ζωή του και θα δημιουργήσει ένα πιο θαμνώδες, πιο δυνατό φυτό.

Πώς να στεγνώσετε τη λεβάντα

Μάθετε πώς να στεγνώσετε τη λεβάντα όταν ξέρετε ότι είναι ώρα να τη συγκομίσετε και εάν θα κρεμαστεί, θα αφυδατωθεί ή θα αφεθεί στεγνή στο φυτό.

Πώς να κρεμάσετε τη λεβάντα για να στεγνώσει

Η λεβάντα μπορεί να κρεμαστεί για να στεγνώσει δεσμεύοντάς την με σπάγκο ή λαστιχάκια.

Το στέγνωμα της λεβάντας με κρέμασμα είναι ο απλούστερος τρόπος να στεγνώσει.

Φροντίστε να μαζέψετε λεβάντα το πρωί αφού στεγνώσει η δροσιά. Μην μαζεύετε λεβάντα τις βροχερές μέρες γιατί θα στεγνώσει πιο γρήγορα και θα έχει μικρότερη πιθανότητα μούχλας ή μούχλας.

Χρησιμοποιώντας ένα λαστιχάκι ή σπάγγος; δεσμεύστε τους μίσχους μαζί για να σχηματίσουν μια ομοιόμορφη σειρά από κεφαλές λουλουδιών. Προσπαθήστε να κάνετε τα τσαμπιά μικρά έτσι ώστε όλα τα λουλούδια να λαμβάνουν επαρκή ροή αέρα.

Δέστε την κομμένη λεβάντα χαλαρά, αρκετά σφιχτή ώστε να μείνει μεταξύ τους για να στεγνώσει πιο γρήγορα.

Κατά τη συγκομιδή της λεβάντας, τα φυτά που συγκομίζονται πρέπει να κρεμαστούν ανάποδα σε ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο, όπου προστατεύονται από το ηλιακό φως. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες για να στεγνώσει πλήρως το φυτό.

Όταν το φυτό στεγνώσει, τα στελέχη του θα σπάσουν αντί να λυγίσουν.

Πώς να στεγνώσετε τη λεβάντα σε έναν αφυγραντήρα

Εκτός από το να κρεμάσετε τη λεβάντα από τη βεράντα σας ή από άλλη περιοχή, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά – μειώνοντας τις ημέρες αναμονής για να στεγνώσουν φυσικά τα φυτά σας σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αποξηραμένη λεβάντα σε ένα προϊόν, πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Επομένως, εάν σκοπεύετε να εγχύσετε έλαια ή να φτιάξετε αλοιφές, συνιστάται η χρήση του αφυδατωτή. Αφήνοντας οποιαδήποτε υγρασία στη λεβάντα σας θα οδηγήσει σε μούχλα και κανείς δεν το θέλει αυτό!

Όταν χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα, φροντίστε να τον ρυθμίσετε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, ώστε να μην υπερθερμάνετε τα βότανα και να μειώσετε την περιεκτικότητα σε λάδι. Μας Αφυγραντήρας Excalibur κατεβαίνει στους 95°F έως 105°F και αυτή είναι η ρύθμιση που χρησιμοποιούμε.

Για να στεγνώσετε τη λεβάντα σε αφυγραντήρα θα:

Συγκομίστε τη λεβάντα σας κανονικά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα πλεονάζοντα στελέχη και κομποστοποιήστε τα ενώ κρατάτε τα μπουμπούκια ανθέων να στεγνώσουν.

Απλώστε τα μπουμπούκια λεβάντας στους δίσκους του αφυγραντήρα σε ένα μόνο στρώμα, προσέχοντας να μην τα αφήσετε να ακουμπήσουν.

Τοποθετήστε τους δίσκους σε έναν αφυγραντήρα στη χαμηλότερη διαθέσιμη ρύθμιση θερμοκρασίας. Θα χρειαστούν από 24 έως ολόκληρες 48 ώρες για να στεγνώσουν εντελώς. Για να ελέγξετε για ξηρότητα, δείτε εάν το μπουμπούκι θρυμματίζεται και αν κουμπώνει αντί να λυγίζει καθόλου όταν προσπαθείτε να το κόψετε.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε την αποξηραμένη λεβάντα σε αεροστεγές δοχείο μέχρι να είναι έτοιμη για την προβλεπόμενη χρήση της.

Πώς να στεγνώσετε τη λεβάντα σε καλάθια ή σε οθόνες

Μπορείτε επίσης να στεγνώσετε τη λεβάντα βάζοντας χαλαρά στελέχη ή απλά μπουμπούκια σε ένα μόνο στρώμα σε ένα ευάερο καλάθι ή σε μια οθόνη.

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί πολύ όπως η πρώτη, αλλά χωρίς να ασχολείται με τη δημιουργία δεσμίδων. Θα απαιτηθούν ζεστές, ξηρές συνθήκες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και θα χρειαστούν 2 εβδομάδες + για να παραχθεί στεγνή λεβάντα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σχάρα στεγνώματος βοτάνων όπως αυτή.

Πώς να αποθηκεύσετε την αποξηραμένη λεβάντα

Μόλις στεγνώσει, η λεβάντα μπορεί να μείνει έξω με τα λουλούδια άθικτα στο στέλεχος και να εκτεθεί. Εάν θέλετε να το διατηρήσετε περισσότερο, αφαιρέστε τα μπουμπούκια των ανθέων από τους μίσχους και αποθηκεύστε τα αποξηραμένα μπουμπούκια λεβάντας σε ένα αεροστεγές, γυάλινο βάζο με σφιχτό κλείσιμο.

Εφόσον αποθηκεύεται σωστά, η λεβάντα θα παραμείνει βιώσιμη για έως και δύο έως τρία χρόνια.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένη λεβάντα

Η αποξηραμένη λεβάντα είναι ένα θαυμάσιο φυτό για να έχετε στο χέρι στην κουζίνα ή στο εργαστήριο. Το στέγνωμα του δικού σας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα και να προσφέρει βότανα πιο φρέσκα από αυτά που βρίσκετε στα παντοπωλεία.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης της αποξηραμένης λεβάντας:

  • Δημιουργήστε τα δικά σας πακέτα αρωματοθεραπείας γεμίζοντας μεμονωμένες υφασμάτινες σακούλες με αποξηραμένη λεβάντα.
  • Η λεβάντα είναι ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό. Τοποθετήστε φρέσκια ή αποξηραμένη λεβάντα σε ντουλάπες για να διώξετε τους σκώρους ή στα περβάζια των παραθύρων για να κρατήσετε μακριά τα έντομα.
  • Φτιάξτε μέλι λεβάντας για να γλυκάνετε τα ροφήματα φυσικά.
  • Τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας μπορούν να τοποθετηθούν γύρω από φυτά σε γλάστρες ή μέσα στον κήπο για να χρησιμεύσουν όχι μόνο ως εντομοαπωθητικό, αλλά και ως σάπια φύλλα.
  • Τοποθετήστε τα τσαμπιά λεβάντας σε κουτιά φωλιάς για κοτέτσι για να κρατήσετε τις μύγες μακριά και να μειώσετε τις οσμές.
  • Αυτό το ευέλικτο φυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την παρασκευή ποτ πουρί με βότανα ή την προσθήκη αρώματος κατά το μαγείρεμα.
  • Χρησιμοποιήστε λεβάντα για να φτιάξετε τσάγια, μπισκότα, κέικ και πολλά άλλα στην κουζίνα.
  • Φτιάξτε λάδι με έγχυση λεβάντας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βαμμάτων και αλοιφών για χρήση σε όλο το σπίτι.
  • Ψιλοκόψτε τη λεβάντα, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών και των μίσχων. Ανακατεύουμε με ζάχαρη για να το χρησιμοποιήσουμε ως γλυκαντικό σε αρτοσκευάσματα.
  • Η αποξηραμένη λεβάντα είναι μια εξαιρετική διακόσμηση είτε μόνη της είτε όταν αναμειγνύεται σε αποξηραμένη διάταξη.

Η συγκομιδή, η ξήρανση και το κλάδεμα της λεβάντας μπορεί να είναι μια διασκεδαστική και χαλαρωτική εμπειρία. Αν ψάχνετε για ένα βότανο για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να στεγνώσετε λίγη λεβάντα στο σπίτι σας!

Schreibe einen Kommentar