Αποθήκευση πατάτας μακροπρόθεσμα χωρίς ριζικό κελάρι • The Rustic Elk

3
Αποθήκευση πατάτας μακροπρόθεσμα χωρίς ριζικό κελάρι • The Rustic Elk

Ως συνεργάτης της Amazon κερδίζω από αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι πατάτες είναι μια φανταστική, αυτάρκης καλλιέργεια για καλλιέργεια στον κήπο του σπιτιού. Είναι ευέλικτα και μέχρι να παγώσει, μπορείτε απλά να τα μαζέψετε όσο χρειάζεται. Όμως, μόλις χτυπήσει ο κρύος καιρός και απειληθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να τις ξεθάψετε. Η επιτυχής αποθήκευση πατάτας όλο το χειμώνα είναι αρκετά εύκολη, αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές.

Για να αποθηκεύσετε τις πατάτες για το έτος, θα θελήσετε να τις πολτοποιήσετε σωστά και στη συνέχεια να τις διατηρήσετε στη σωστή θερμοκρασία και να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά. Όλα τα πράγματα που είναι άφθονα σε ένα ριζικό κελάρι, αλλά πολλοί από εμάς δεν έχουμε πρόσβαση σε ένα. Ευτυχώς, μπορείτε να κρατήσετε τις πατάτες σας χωρίς μία.

Πώς να θεραπεύσετε και να ταξινομήσετε τις φρέσκες πατάτες

Δεν είναι όλες οι πατάτες κατάλληλες για μακροχρόνια αποθήκευση, αλλά οι περισσότερες θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα ροδάκια και άλλες πατάτες με χοντρή φλούδα αποθηκεύονται για πολύ μεγάλες περιόδους όπου οι ποικιλίες πατάτας με λεπτότερη φλούδα δεν αποθηκεύονται τόσο πολύ. Εάν καλλιεργείτε μια ποικιλία τύπων, σχεδιάστε να χρησιμοποιήσετε πρώτα τις πατάτες με λεπτότερη φλούδα, προστατεύοντας τους τύπους σκουριάς με παχύτερη φλούδα για αργότερα το χειμώνα.

Βήμα 1: Εάν καλλιεργείτε τη δική σας καλλιέργεια, αρχίστε να μειώνετε σημαντικά το νερό περίπου 2 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Αφήστε το φυτό να πεθάνει εντελώς πριν τη συγκομιδή.

Βήμα 2: Τρίψτε τη βρωμιά, αλλά μην τα πλύνετε. Το πλύσιμο τους θα αυξήσει υπερβολικά την υγρασία για να θεραπεύσει και να αποθηκεύσει σωστά το λαχανικό.

Βήμα 3: Απλώστε τις πατάτες σε δροσερό σκοτεινό μέρος πάνω σε εφημερίδα ή παρόμοιο υλικό, φροντίζοντας να μην ακουμπούν η μία την άλλη, για περίπου 10 ημέρες για να πολτοποιηθούν. Τα επίπεδα υγρασίας μπορεί να είναι υψηλά (έως και 90%), αλλά διατηρούν τις θερμοκρασίες γύρω στους 60°F.

Βήμα 4: Αφού ωριμάσουν, ελέγξτε τα όλα για καταλληλότητα αποθήκευσης. Μόνο οι τέλειες πατάτες μπορούν να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα. Οποιεσδήποτε πατάτες έχουν μαλακές κηλίδες, μούχλα, πράσινα άκρα, ανοιχτά κοψίματα ή ζημιά από παράσιτα δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Πώς να αποθηκεύσετε τις πατάτες μακροπρόθεσμα

Το να στρώσετε τις αποθηκευμένες πατάτες σας με άχυρο ή ψιλοκομμένο χαρτί μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια αποθήκευσης.

Θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα καλά αεριζόμενο δοχείο για να αποθηκεύσετε τις πατάτες μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να είναι ένα κλουβί, ένα κουτί από χαρτόνι με τρύπες αερισμού, ένα καλάθι ή ακόμα και χάρτινοι σάκοι. Αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες καθώς αυτές απορροφούν υγρασία.

Μπορείτε να αφήσετε τις πατάτες να αγγίξουν, αλλά συνήθως αποθηκεύονται καλύτερα εάν στρώσετε το δοχείο αποθήκευσης με τεμαχισμένο χαρτί ή άχυρο.

Οι πατάτες θα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος όπου οι θερμοκρασίες δεν θα υπερβαίνουν τους 55°F και δεν θα πέφτουν κάτω από το μηδέν. Θα αποθηκεύσουν το μεγαλύτερο διάστημα σε θερμοκρασίες περίπου 35-40°F. Αν και ορισμένοι συνιστούν τη φύλαξη σε ψυγείο, αυτό δεν συνιστάται, καθώς θα προκαλέσει συρρίκνωση των φλοιών λόγω του ξηρού αέρα μέσα στη συσκευή.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν το σχίσιμο των κονδύλων και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα τους κάνουν να χαλάσουν πολύ πιο γρήγορα. Ένα υπόγειο, χώρος ανίχνευσης ή γκαράζ λειτουργεί καλά για όσους από εμάς δεν έχουμε ριζικό κελάρι.

Καλύψτε το δοχείο στο οποίο τα αποθηκεύετε ώστε να μην μπορεί να περάσει το φως. Εάν χρησιμοποιείτε κάτι στερεό, όπως ένα κουτί από χαρτόνι ή μια χάρτινη σακούλα, φροντίστε να ανοίξετε μερικές τρύπες αερισμού σε αυτό.

Ελέγξτε τις πατάτες σας κάθε δύο εβδομάδες για να βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν φυτρώνει ή μαλακώνει. Εάν είναι, αφαιρέστε το αμέσως. Μια σάπια πατάτα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο το δοχείο των αποθηκευμένων κονδύλων.

Πρόσθετες συμβουλές αποθήκευσης

Μην πλένετε τις πατάτες που σκοπεύετε να αποθηκεύσετε, απλώς αφαιρέστε την υπερβολική βρωμιά και πλύνετε όταν είναι έτοιμες για χρήση.

Όταν αποθηκευτούν σωστά, οι τύποι αποθήκευσης όπως τα russets θα αποθηκεύονται έως και 8 μήνες. Όμως, μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βελτιώσετε την επιτυχία σας.

  • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες σας κοντά σε μήλα ή άλλα φρέσκα φρούτα. Τα φρέσκα φρούτα απελευθερώνουν αέρια αιθυλενίου που κάνουν τις πατάτες να φυτρώσουν και να χαλάσουν γρήγορα.
  • Μην αποθηκεύετε τις πατάτες σας κοντά σε κρεμμύδια. Ξέρω… τι συμβαίνει με τους σύνθετους κάδους αποθήκευσης; Δυστυχώς το καθένα απελευθερώνει αέρια που ωριμάζουν το άλλο.
  • Μην πλένετε τις πατάτες μέχρι να είστε έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσετε.
  • Μην αφήνετε πολύ έκθεση στο φως, καθώς αυτό προκαλεί πράσινο δέρμα. Αυτό το πράσινο δέρμα δεν έχει μόνο πικρή γεύση, είναι και τοξικό. Εάν έχετε πράσινα μέρη, αφαιρέστε τα πριν τα μαγειρέψετε.
  • Αφαιρέστε τα λάχανα όπως τα βλέπετε, εκτός αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την πατάτα ως πατάτα σπόρο.
  • Μπορείτε να βγάλετε τις πατάτες από την αποθήκευση λίγες μέρες πριν το μαγείρεμα για να επιτρέψετε στα σάκχαρα που αναπτύσσονται από την αποθήκευση να μετατραπούν ξανά σε άμυλο για να βελτιώσουν τη γεύση.

Η μακροπρόθεσμη αποθήκευση πατάτας χωρίς ριζικό κελάρι δεν είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να είναι μια καμπύλη εκμάθησης για να βρείτε ένα χώρο που είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για να τις διατηρήσετε. Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα υπόγειο, είστε τυχεροί. Αν όχι, έχουμε διατηρήσει με επιτυχία λαχανικά στο γκαράζ μας για αρκετά χρόνια. Απλά περιμένετε να τα σκάψετε μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν οι θερμοκρασίες.

Schreibe einen Kommentar