Δείτε πώς να επιβιώσετε από ένα επικίνδυνο επιθετικό πρόβατο • Νέα ζωή σε ένα σπίτι

5
Δείτε πώς να επιβιώσετε από ένα επικίνδυνο επιθετικό πρόβατο • Νέα ζωή σε ένα σπίτι

Υπάρχει ένας κίνδυνος στη φάρμα που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε – και έρχεται με τη μορφή ενός επιθετικού προβάτου.

ένα πρόβατο με τη γλώσσα έξω
ένα πρόβατο

Ναι, ένα πρόβατο. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να σας εκπλήξουν – τελικά, τα αρνιά δεν πρέπει να είναι χαριτωμένα, χαδιάρα και μάλλινα;

Ενώ τα πρόβατα δεν είναι σχεδόν αρπακτικά της κορυφής, μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν απειλούνται – ειδικά τα κριάρια.

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε (και να επιβιώσετε) ένα επικίνδυνο και επιθετικό πρόβατο από το να επιτεθεί. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Γιατί τα πρόβατα είναι επιθετικά;

Ως επί το πλείστον, τα πρόβατα είναι επιθετικά μόνο όταν δεν τα χειρίζονται καλά οι άνθρωποι.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες ένα πρόβατο μπορεί να είναι ακόμα επιθετικό, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ή απαλά το χειρίζεστε.

Γενεσιολογία

Όπως και άλλα ζώα και άνθρωποι, η γενετική σύνθεση των προβάτων (ιδιαίτερα των κριών) μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο επιθετικά ή φιλικά είναι. Ορισμένες οικογενειακές γραμμές είναι απλώς πιο επιθετικές από άλλες.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο και μόνο επειδή ένα ζώο είναι από μια επιθετική οικογένεια θα είναι αυτόματα και επιθετικό – ωστόσο, έχει αυξημένες δυνατότητες να είναι.

Άλλες καταστάσεις εκτός της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης που μπορεί να κάνουν τα ζώα να είναι πιο επιθετικά είναι ορισμένες εποχές του χρόνου.

Για παράδειγμα, Τα κριάρια είναι πιο επιθετικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Οι προβατίνες είναι γενικά πιο επιθετικές όταν είναι με αρνιά, ενώ οι κριοί είναι πιο επιθετικοί όταν είναι με προβατίνες.

Ανθρώπινη Επαφή

Η ποσότητα επαφής που έχετε με τα πρόβατά σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο επιθετικά είναι επίσης.

Προσπαθήστε να αλληλεπιδράτε με τα ζώα σας και να χειρίζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο – αλλά να έχετε υπόψη σας ότι με πολλή ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση, τα κριάρια και οι προβατίνες μπορεί να χάσουν τον φόβο τους για τους ανθρώπους και να γίνουν επιθετικοί.

Όχι μόνο αυτό, αλλά τα πρόβατα που δεν εκτρέφονται με άλλα πρόβατα μπορεί να μην αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να τους κάνει να γίνουν και επιθετικοί.

Τα περισσότερα κριάρια, συγκεκριμένα, θα προσπαθήσουν τελικά να προκαλέσουν τον «κορυφαίο κριό» (εσένα) ανεξάρτητα από το πόσο φιλικοί είναι όταν είναι νέοι. Θα θελήσετε να παρακολουθείτε προσεκτικά όλα τα ζώα από νωρίς στη ζωή τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν γίνονται επιθετικά καθώς μεγαλώνουν.

Ποιότητα Ανθρώπινης Έκθεσης

Σημασία δεν έχει μόνο το πόσο αλληλεπιδράτε με τα πρόβατά σας – αλλά και το πώς αλληλεπιδράτε μαζί τους.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια στάση ότι «το ζώο μου θα κάνει ό,τι θέλω, όταν το θέλω εγώ». Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιθετικοί από άλλους και αυτό αντικατοπτρίζεται συχνά στον τρόπο που χειρίζονται τα ζώα.

Εργαστείτε με τα ζώα σας συχνά για να συνηθίσουν την παρουσία σας – και για να μπορείτε να βρείτε αποτελεσματικές στρατηγικές για να τα κάνετε να κάνουν αυτό που θέλετε ή τα χρειάζεστε χωρίς να τα κάνετε επιθετικά.

Πώς προστατεύονται τα πρόβατα;

Και πάλι, τα πρόβατα δεν είναι φυσικά ανταγωνιστικά. Τις περισσότερες φορές, επιτίθενται ή επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά μόνο αν νιώσουν ότι απειλούνται.

Τα πρόβατα έχουν καλές αισθήσεις και γνωρίζουν πότε μια απειλή είναι λάθος. Μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

  • Σκορπιστείτε και φύγετε σε ένδειξη κινδύνου
  • Συσσωρεύονται και συγκεντρώνονται κοντά (τα αρπακτικά είναι λιγότερο πιθανό να επιτεθούν σε μια ομάδα)
  • Φόρτιση, κεφαλή-πισινό ή ποδοπάτημα

Μπορεί επίσης απλά να τρέξουν μακριά. Θυμηθείτε, τα πρόβατα προτιμούν να κρατούν αποστάσεις. Θα γίνουν αμυντικοί μόνο όταν αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Πώς ηρεμείς ένα πρόβατο;

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ένα επιθετικό πρόβατο – και να αποτρέψετε και να αποτρέψετε μια επίθεση.

1. Αφαιρέστε τα υπερβολικά επιθετικά άτομα

Αν και μια εφάπαξ επίπτωση επιθετικότητας δεν είναι απαραίτητα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε, εάν έχετε ζώα που ενεργούν επανειλημμένα με επιθετικό τρόπο, πρέπει να θυμάστε ότι είναι ευθύνη για τη φάρμα σας.

Αυτά τα ζώα όχι μόνο μπορούν να σας βλάψουν, αλλά έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν και τους επισκέπτες της φάρμας σας. Θα θεωρηθείτε υπεύθυνοι, τόσο προσωπικά όσο και οικονομικά, εάν συμβεί κάτι σε οποιονδήποτε.

Μπορεί να θέλετε να αφαιρέσετε τα υπερβολικά επιθετικά πρόβατα – ιδιαίτερα κριάρια – από το κοπάδι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να μην είναι δυνατό ή πρακτικό. Για παράδειγμα, ένα καθαρόαιμο κριάρι υψηλής αξίας μπορεί να δημιουργήσει απογόνους τόσο υψηλής αξίας που πραγματικά δεν θέλετε να τον βγάλετε έξω. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε.

2. Έχετε ελάχιστη επαφή

Τοποθετήστε το στυλό του κριαριού σας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μπείτε μέσα για να τον ταΐσετε και να τον ποτίσετε. Όταν πρέπει να τον χειριστείτε, κάντε το με ένα μικρό στυλό και ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει. Χρησιμοποιήστε πάνελ ή πτυσσόμενα εμπόδια για να τον πιάσετε όποτε χρειαστεί – μην προσπαθήσετε να κάνετε φίλους μαζί του.

Εάν έχετε ένα πραγματικά επιθετικό ζώο που έχει δείξει σημάδια επιθετικότητας, ανεξάρτητα από τις καλύτερες προσπάθειές σας να περιορίσετε τη συμπεριφορά, το γεγονός μπορεί να είναι απλώς ότι δεν θα είστε σε θέση να κάνετε τίποτα για να διορθώσετε την κατάσταση.

Θα πρέπει να στραφείτε στην αποφυγή για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή!

Τούτου λεχθέντος, εάν αποφασίσετε να τον κρατήσετε χωριστά, να ξέρετε ότι δεν πρέπει να τον κακομεταχειρίζονται, αλλά να τον φροντίζετε σωστά. Απλά μην τον εμπιστεύεσαι και μην του γυρνάς την πλάτη.

3. Αποφύγετε να ανταγωνίζεστε το ζώο

Τα επιθετικά πρόβατα δεν πρέπει ποτέ να κοροϊδεύονται ή να κοροϊδεύονται – αυτό ακούγεται προφανές, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε γιατί πολλοί παραγωγοί εξακολουθούν να το κάνουν.

Μην γυρίζετε ποτέ την πλάτη σας σε έναν κριό και κρατάτε απόσταση ανάμεσα σε εσάς και αυτόν για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε μια επίθεση να έρχεται.

Μην προσπαθήσετε επίσης να κάνετε το ζώο κατοικίδιο. Αν είναι επιθετικό μια φορά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι επιθετικό για όλη τη ζωή.

4. Εκπαιδεύστε τους πάντες σωστά

Εάν έχετε άλλους ανθρώπους που εργάζονται στη φάρμα μαζί σας γύρω από ένα επιθετικό ζώο, βεβαιωθείτε ότι είναι όλοι εκπαιδευμένοι σωστά για να ξέρουν πώς να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν μια επίθεση. Όλοι πρέπει να ενημερώνονται για τη δυνατότητα επίθεσης των επιθετικών ζώων.

5. Θυμηθείτε τη «Ζώνη Πτήσης»

Η ζώνη πτήσης είναι ο όρος για το πόσο κοντά μπορείτε να φτάσετε σε ένα ζώο πριν αρχίσει να κινείται. Για ορισμένα πρόβατα που δεν έχουν χειριστεί συχνά ή δεν έχουν εργαστεί για λίγο, πιθανότατα θα έχουν μεγαλύτερη ζώνη πτήσης.

Έχετε υπόψη σας τη ζώνη πτήσης του προβάτου σας καθώς την πλησιάζετε – αυτό μπορεί επίσης να σας δώσει μια ένδειξη για το πότε ή εάν ένα πρόβατο πρόκειται να επιτεθεί.

6. Μάθετε πώς να πιάνετε πρόβατα

Όταν στρεσάρονται, τα πρόβατα είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν επιθετικές συμπεριφορές. Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν χειρίζονται πρόβατα είναι να τα κυνηγούν στην αυλή.

Μην κυνηγάς. Είναι κουραστικό και επικίνδυνο – και τα σχήματα που κυνηγούνται θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο να δουλέψεις.

Αντ ‚αυτού, χρησιμοποιήστε ένα στραβό πόδι ή λαιμό, ώστε να έχετε μεγαλύτερη απόσταση για να πιάσετε πρόβατα. Αυτό είναι ιδανικό για πρόβατα με κέρατα.

Βάλτε το πρόβατο σε μια γωνία και απλώστε τα χέρια σας για να δημιουργήσετε ένα οπτικό φράγμα. Πλησιάστε αργά και ήρεμα.

Θυμηθείτε ότι το να πιάσετε πρόβατα είναι πολύ πιο εύκολο σε ένα μαντρί και εάν ένα πρόβατο είναι μέρος ενός όχλου αντί από μόνο του. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε πύλες και εμπόδια για να κοντύνετε το στυλό και να μειώσετε το άγχος που ασκείται στα πρόβατά σας. Και πάλι, αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επιθετικών συμπεριφορών.

Όταν περπατάτε με το πρόβατό σας, κρατήστε το σε έναν φράχτη και πιάστε το με τα γόνατά σας και ένα χέρι κάτω από το πηγούνι. Ελέγξτε τα πρόβατα με πίεση από τα γόνατά σας. Μην το τραβάτε από το μαλλί ή από τα κέρατά του.

Εάν πρέπει να δουλέψετε ένα πρόβατο σε καθιστή εναπόθεση, κόψτε το. Θα κρατήσετε το πρόβατο στα γόνατά σας με ένα χέρι κάτω από το πηγούνι του και ένα στο κότσο.

Γυρίστε απαλά το κεφάλι του προβάτου προς τα πίσω με το ένα χέρι ενώ πιέζετε το κότσο προς τα κάτω με το άλλο σας χέρι. Μόλις δεν στέκεται πλέον, σηκώστε το μπροστινό πόδι και καθίστε το πρόβατο κάτω.

7. Χρησιμοποιήστε σκύλους

Τα σκυλιά μπορούν να είναι χρήσιμα στον έλεγχο των προβάτων και στην πρόληψη μιας επίθεσης, επειδή μπορούν να βοηθήσουν στην αγέλη του ζώου πιο αποτελεσματικά και να μειώσουν το άγχος που προκαλείται από τη διαδικασία χειρισμού.

Εάν χρησιμοποιείτε σκύλους, ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά εκπαιδευμένοι και ότι τα πρόβατά σας είναι συνηθισμένα στην παρουσία τους για να αποφύγετε αμυντικές ενέργειες επιθετικότητας.

8. Κρατήστε τα πρόβατα ήρεμα

Θυμηθείτε, τα ήρεμα πρόβατα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι επιθετικά από αυτά που έχουν στρες. Χειριστείτε τα ήσυχα και ήρεμα και μην είστε επιθετικοί μαζί τους σε αντάλλαγμα. Βεβαιωθείτε ότι μπορούν πάντα να σας βλέπουν και να σας ακούν και ποτέ να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρικές βάσεις για να τους ενθαρρύνουν να κινηθούν.

9. Χρησιμοποιήστε Drop Gates

Τα Drop Gates είναι χρήσιμα εργαλεία που μπορείτε να έχετε σε μια φάρμα προβάτων, ειδικά όταν εργάζεστε με επιθετικούς κριούς. Μια πύλη πτώσης, όταν τοποθετηθεί σωστά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εργασίας με κριούς.

10. Μην χαμηλώνετε το κεφάλι σας

Ειδικά όταν εργάζεστε γύρω από πρόβατα με κέρατα ή κριάρια, μην κατεβάζετε ποτέ το κεφάλι σας. Ο φυσικός αμυντικός ελιγμός ενός προβάτου είναι να φορτίζει και να κοντεύει. Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού σας κρατώντας το κεφάλι σας ψηλά και έχοντας πάντα καθαρή θέα των προβάτων.

Αν πέσει κάτι και χρειαστεί να το σηκώσετε, μην σκύβετε. Αντίθετα, κάντε οκλαδόν και κρατήστε τα μάτια σας στο κριάρι ανά πάσα στιγμή.

11. Αφήστε και το κεφάλι τους ήσυχο

Ενώ μπορεί να θεωρήσετε μια γρατσουνιά στο κεφάλι ή ένα κατοικίδιο ως στοργική ενέργεια, τα πρόβατα δεν σκέφτονται απαραίτητα το ίδιο πράγμα.

Το τρίψιμο του κεφαλιού ενός προβάτου – ιδιαίτερα του κεφαλιού ενός κριού – θεωρείται γενικά ως απειλητική επίδειξη και επίδειξη επιθετικότητας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επίθεση ενός προβάτου.

12. Δώστε προσοχή στη θέση σας

Μείνετε σε ψηλό έδαφος όταν εργάζεστε πρόβατα. Θα έχετε την καλύτερη θέα και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ανέβει ένα κριάρι πάνω σας από πίσω.

Μην τοποθετείτε τον εαυτό σας ανάμεσα σε μια προβατίνα και το αρνί της. Ενώ υπάρχει πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα, μπορεί επίσης να βρεθείτε στη μέση μιας σύγκρουσης.

Έχετε τα μάτια σας σε ένα επιθετικό πρόβατο ανά πάσα στιγμή. Ακόμα κι αν ένα πρόβατο δεν έχει δείξει ποτέ σημάδια επιθετικότητας ή αν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ενήργησε, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί συχνά να προκύψουν φαινομενικά από το πουθενά.

Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι – και δεν είναι καλή ιδέα να έχετε την πλάτη σας στο ζώο.

13. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από ένα κριάρι

Οι προβατίνες συνήθως δεν χρεώνουν τους ανθρώπους εκτός αν σταθείτε ανάμεσα σε αυτούς και τα μικρά τους. Αυτό που πρέπει να ανησυχείτε, ωστόσο, είναι η φόρτιση ram.

Αν δείτε ένα κριάρι να απομακρύνεται από εσάς, περπατήστε προς το μέρος του. Εάν υποχωρεί, αυτό συνήθως σημαίνει ότι πρόκειται να χρεώσει. Μην τρέχετε προς το μέρος του και μην τρέχετε μακριά του.

Μπορεί να θέλετε να του κουνήσετε ένα ραβδί καθώς φορτίζει. Αυτό μπορεί να του αποσπάσει αρκετά την προσοχή καθώς σκέφτεται την επόμενη κίνησή του. Εάν πέφτει ή αποφεύγει στο πλάι, κρατήστε το έδαφος – μπορείτε να φύγετε την τελευταία στιγμή.

Και πάλι, μην προσπαθήσετε να ξεπεράσετε το κριάρι. Τα πρόβατα μπορούν να τρέξουν έως και 40 μίλια την ώρα. Καθώς το κριάρι σας πλησιάζει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σηκωθεί στα πίσω πόδια του – μπορείτε να αποφύγετε στο πλάι καθώς το κάνει αυτό και θα χτυπήσει το κεφάλι του σε τίποτα εκτός από τον αέρα.

Μόλις αποτρέψετε την πρώτη επίθεση, προσπαθήστε να πιάσετε το επιθετικό ζώο και να το παλέψετε στο γύρο του αυγού. Εάν μπορέσετε να τον φέρετε σε μια κακή θέση, δεν θα μπορεί να σας χτυπήσει με το κεφάλι.

Επιβιώστε από επίθεση προβάτου – και αποτρέψτε το να συμβεί

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε μια επίθεση προβάτου σε περίπτωση που συμβεί.

Τα πρόβατα μπορεί να είναι επικίνδυνα, αλλά με λίγη προετοιμασία μπορείτε να επιβιώσετε από μια επίθεση.

Φροντίστε να λάβετε υπόψη τις συμβουλές μας για το πώς να επιβιώσετε από ένα επικίνδυνο και επιθετικό πρόβατο – με τις κατάλληλες δεξιότητες στο οπλοστάσιό σας, θα είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το κοπάδι σας από βλάβη.

Schreibe einen Kommentar