Κονσερβοποιία Δαμάσκηνων • Η Ρουστίκ Άλκη

3
Κονσερβοποιία Δαμάσκηνων • Η Ρουστίκ Άλκη

Ως συνεργάτης της Amazon κερδίζω από αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Η κονσερβοποίηση δαμάσκηνων είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε αυτό το φρούτο για τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι δαμάσκηνα, νερό, ζάχαρη και μπαχαρικά αν θέλεις και μερικά βάζα για να τα κάνεις μισά ή ολόκληρα.

Τα δαμάσκηνα έχουν μια αρκετά σύντομη περίοδο συγκομιδής και δεν αποθηκεύονται πολύ καλά. Το φθινόπωρο, μου αρέσει η κονσερβοποίηση δαμάσκηνων, ώστε να μπορώ να διατηρήσω τη γεύση ενός από τα αγαπημένα μου φρούτα για απόλαυση όλο το χρόνο.

Δεδομένου ότι τα δαμάσκηνα είναι ένα από τα αγαπημένα μου, μου αρέσει να φτιάχνω ζελέ δαμάσκηνου, καρυκευμένη μαρμελάδα δαμάσκηνο, σάλτσα δαμάσκηνου και να τα τρώω φρέσκα, αλλά η κονσερβοποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα διατηρήσετε για μελλοντική χρήση. Είναι εύκολο και μετά μπορώ να χρησιμοποιήσω τα δαμάσκηνα ως επιδόρπιο ή να τα προσθέσω σε πιάτα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αρκεί να έχω μερικά βάζα στο ντουλάπι.

Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά απλή. Προτιμώ να προσθέσω μπαχαρικά για να τα φτιάξω καρυκευμένα δαμάσκηνα, αλλά μπορείτε να παραλείψετε όλα τα μπαχαρικά (ακόμα και τη ζάχαρη) αν το επιλέξετε. Όμως, η κονσερβοποίηση των δαμάσκηνων δεν είναι η ίδια, εκτός κι αν είναι καρυκευμένα, κατά τη γνώμη μου.

Επιλογή και προετοιμασία δαμάσκηνων για κονσερβοποίηση

Όταν επιλέγετε δαμάσκηνα σε κονσέρβα, θα θέλετε να επιλέξετε ώριμα φρούτα ιδανικής ποιότητας. Επιλέξτε βαθύχρωμα δαμάσκηνα σε μέγιστη φρεσκάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα φρούτα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά, αλλά όχι τόσο στριμωγμένα ώστε να μην μπορούν να κρατήσουν το σχήμα τους. Η επιλογή αυτών των φρούτων θα οδηγήσει σε κονσερβοποιημένα δαμάσκηνα που είναι κάπως σφιχτά, διατηρούν το σχήμα τους και έχουν μια γλυκιά γεύση.

Τα δαμάσκηνα μπορούν να κονσερβοποιηθούν ολόκληρα, χωρίς να αφαιρεθούν τα κουκούτσια, το αντίτιμο είναι ότι πρέπει να τα βγάλετε από κουκούτσι αργότερα, αφού υποστούν επεξεργασία. Μικρά φρούτα με κουκούτσι, όπως το Damsons, μπορούν να αφαιρεθούν με κουκούτσι χρησιμοποιώντας μια καρφίτσα κερασιού.

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα δαμάσκηνα για κονσερβοποίηση, θα θελήσετε να τρυπήσετε το δέρμα με ένα πιρούνι πολλές φορές. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην σκάσει και να σχιστεί η φλούδα και θα επιτρέψει στον καρπό να διατηρήσει το σχήμα του κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.

Μπορείτε επίσης να κόψετε τα δαμάσκηνα στη μέση, όπως επιλέγω να τα κονσερβοποιήσω, και να αφαιρέσετε τα κουκούτσια όταν μισοκοπούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για μεγαλύτερα δαμάσκηνα freestone, όπως το Italian Plums ή το Stanley, καθώς το κουκούτσι αφαιρείται εύκολα.

Ανεξάρτητα από το πώς είναι κονσερβοποιημένα, τα δαμάσκηνα αντέχουν πολύ καλά στη διαδικασία κονσερβοποίησης. Είτε τα δαμάσκηνα είναι μισά είτε διατηρημένα ολόκληρα, θα διατηρήσουν εύκολα το σχήμα τους και θα παραμείνουν σταθερά, αλλά μαλακά.

Μέθοδος ακατέργαστης συσκευασίας

Τα δαμάσκηνα μπορούν να συσκευαστούν ωμά, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν ή να ζεσταθούν με άλλο τρόπο πριν συσκευαστούν στα βάζα, αρκεί να τα συσκευάζετε σε σιρόπι. Εάν χρησιμοποιείτε νερό ή χυμό, πρέπει να συσκευάσετε τα φρούτα ζεστά.

Για να συσκευάσετε ωμά, απλά θα συσκευάσετε ωμά δαμάσκηνα, ολόκληρα με τρυπημένη φλούδα ή κομμένα στη μέση, σε βάζα όσο πιο σφιχτά μπορείτε και βάλτε το ζεστό σιρόπι από πάνω τους.

Αν και αυτό είναι πολύ πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο, έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και τα αιωρούμενα φρούτα, έτσι θα τελειώσετε με μικρότερα φρούτα που δεν διατηρούν το σχήμα τους και θα επιπλέουν στην κορυφή με το σιρόπι σας κυρίως στο κάτω μέρος. Αν και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα κακό με αυτό, δεν θα μπορείτε να τα συσκευάσετε τόσο σφιχτά, ώστε να μην έχετε τόσα φρούτα ανά βάζο.

Μέθοδος Hot Pack

Hot pack είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγω να κονσερβοποιήσω δαμάσκηνα και άλλα πυρηνόκαρπα φρούτα. Έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη συρρίκνωση, περισσότερα φρούτα ανά βάζο και φρούτα που είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα αντί να επιπλέουν όλα στην κορυφή.

Σημείωση: Εάν δεν είστε ζεστοί, θα παραλείψετε το βήμα της θέρμανσης των φρούτων στο σιρόπι, αλλά όλα τα άλλα θα παραμείνουν ίδια.

Αυτή η μέθοδος είναι λίγο πιο βρώμικη και πιο δύσκολη, καθώς πακετάρετε ενώ τα φρούτα είναι ζεστά, αλλά αξίζει τον κόπο κατά τη γνώμη μου.

Για να ζεσταθεί, φέρτε το υγρό κονσερβοποίησης σε βρασμό. σιρόπι, νερό ή χυμό φρούτων. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα δαμάσκηνά σας στο βραστό υγρό. τρυπώντας το δέρμα εάν τα αφήνετε ολόκληρα. Βράζετε τα δαμάσκηνα για 2 λεπτά, μια στρώση κάθε φορά, βγάζοντας τα ασπρισμένα δαμάσκηνα από το υγρό με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να τα ασπρίσετε όλα.

Μόλις βράσουν, τα ξαναβάζουμε όλα στο σιρόπι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και τα αφήνουμε να κάτσουν για 30 λεπτά.

Μετά από αυτό, αφαιρέστε το καπάκι, φέρτε το τηγάνι ξανά σε βράση και, στη συνέχεια, θα συσκευάσετε τα βάζα σας ρίχνοντας τα ζεστά δαμάσκηνα στα βάζα, προσθέτοντας ζεστό υγρό μόλις συσκευαστούν σφιχτά και αφήνοντας ένα γενναιόδωρο 1/2 ″ κεφαλιού από την κορυφή του βάζου.

Σιρόπι δαμάσκηνων σε κονσέρβα

Υπάρχει μια ποικιλία υγρών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κονσέρβες δαμάσκηνων. Από σιρόπι ζάχαρης και νερού μέχρι χυμό φρούτων και σκέτο νερό. Το τι θα επιλέξετε εξαρτάται πραγματικά από εσάς.

Εάν χρησιμοποιείτε νερό, το οποίο είναι μια εξαιρετική επιλογή χωρίς ζάχαρη, θα πρέπει να συσκευάσετε τα φρούτα σας ζεστά. Το φρούτο θα έχει επίσης λιγότερο γλυκιά γεύση, καθώς το νερό θα τραβήξει λίγη από τη γλυκύτητα του φρούτου κατά την επεξεργασία του. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια ελαφρώς ποτισμένη εκδοχή δαμάσκηνων.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χυμό φρούτων σε κονσέρβα δαμάσκηνων, ενώ το μήλο ή το σταφύλι είναι εξαιρετικές επιλογές. Αυτά τα δαμάσκηνα θα πρέπει επίσης να είναι ζεστά συσκευασμένα.

Ενώ δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ ζάχαρη περισσότερο από όσο χρειάζεται, μου αρέσει να χρησιμοποιώ σιρόπι ζάχαρης για την κονσερβοποίηση δαμάσκηνων. Προτιμώ ένα ελαφρύ σιρόπι καθώς αναδεικνύει τη γεύση αρκετά καλά χωρίς να είναι πολύ γλυκό. Για να το φτιάξετε, συνδυάστε 5 3/4 φλιτζάνια νερό με 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη για ένα φορτίο κονσερβοποιίας 9 pint. Για ένα φορτίο 7 λίτρων θα χρειαστεί να συνδυάσετε 9 φλιτζάνια νερό με 2 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη. Σημειώστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μέλι στη θέση της ζάχαρης, αν θέλετε, φλιτζάνι για φλιτζάνι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ή ακόμα λιγότερη ζάχαρη, αν το επιλέξετε. ο Το NCHFP έχει όλες τις μετρήσεις για πολύ ελαφρύ έως πολύ βαρύ σιρόπι.

Πώς να κάνετε δαμάσκηνα

Συσκευάστε τα δαμάσκηνα, ωμά ή ζεστά, σε έτοιμα, ζεστά βάζα. Θα χρειαστείτε περίπου 1 λίβρα δαμάσκηνα ανά πίντα ή 2 λίβρες δαμάσκηνα ανά τέταρτο.

Γεμίστε τα βάζα με ζεστό υγρό κονσερβοποίησης, αφήνοντας 1/2″ ελεύθερου χώρου.

Αφαιρέστε τις φυσαλίδες αέρα και προσαρμόστε τον κατάλληλο χώρο κεφαλής εάν χρειάζεται.

Σκουπίστε τα χείλη του βάζου με ένα καθαρό, υγρό πανί.

Κεντράρετε το καπάκι στο βάζο και σφίξτε τις βιδωτές ταινίες με τα δάχτυλα.

Τοποθετήστε τα βάζα σε κονσέρβα με βραστό νερό, φροντίζοντας να είναι καλυμμένα με τουλάχιστον 2″ νερό. Τοποθετήστε το καπάκι στην κονσέρβα, αφήστε να πάρει πλήρη βράση. Μόλις βράσει, ρίξτε τα βάζα για 20 λεπτά ή τα βάζα λίτρων για 25 λεπτά για υψόμετρα κάτω από τα 1000 πόδια. Χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ρυθμίσεις για υψηλότερα υψόμετρα:

 • 1.001-3.000 πόδια επεξεργάζονται pints για 25 λεπτά, λίτρα για 30 λεπτά.
 • 3.001-6.000 πόδια επεξεργάζονται pints για 30 λεπτά, λίτρα για 35 λεπτά.
 • Από 6.001 πόδια και πάνω επεξεργάζονται πίντες για 35 λεπτά, λίτρα για 40 λεπτά.

Μετά την επεξεργασία, αφαιρέστε το καπάκι της κονσέρβας και αφήστε τα βάζα να καθίσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας λαβίδες για βάζο, αφαιρέστε τα βάζα σε πάγκο με επένδυση πετσέτας και αφήστε τα ανενόχλητα για 12 έως 24 ώρες πριν ελέγξετε για σφραγίδες. Τυχόν μη σφραγισμένα βάζα πρέπει να ψύχονται και να χρησιμοποιηθούν εντός 2 εβδομάδων.

Τα σφραγισμένα βάζα διατηρούνται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για έως και 18 μήνες.

Φτιάχνοντας μπαχαρικά δαμάσκηνα

Μου αρέσει να φτιάχνω καρυκευμένα δαμάσκηνα, οπότε όταν κονσερβοποιώ, προσθέτω μερικά πράγματα σε κάθε βάζο. Μη διστάσετε να τα αλλάξετε ή να τα παραλείψετε εντελώς αν το επιλέξετε. Η αλλαγή της ποσότητας των μπαχαρικών δεν επηρεάζει τον χρόνο ή την ασφάλεια της κονσερβοποίησης.

Για να φτιάξετε δαμάσκηνα με καρυκεύματα, πριν συσκευάσετε τα βάζα, βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, 2 αστεροειδή γλυκάνισο και 1 ξυλάκι κανέλας στον πάτο κάθε βάζου.

Αυτά τα βάζα θα υποστούν επεξεργασία ακριβώς όπως παραπάνω, η μόνη διαφορά είναι η προσθήκη μπαχαρικών πριν τη συσκευασία.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικά ξυλάκια κανέλας στο υγρό της κονσερβοποίησης ενώ βράζει, πετάοντάς τα (ή χρησιμοποιώντας τα σε μερικά από τα βάζα) μετά τη χρήση.

Χρόνος προετοιμασίας:
40 λεπτά

Ωρα μαγειρέματος:
20 λεπτά

Συνολικός χρόνος:
1 ώρα

Τα κονσερβοποιημένα δαμάσκηνα με καρυκεύματα είναι απλά στην παρασκευή τους και ένας νόστιμος τρόπος για να αποθηκεύσετε τη γεύση αυτού του νόστιμου, εποχιακού φρούτου.

Συστατικά

 • 9 λίβρες δαμάσκηνα (κατά προσέγγιση)

 • Σιρόπι, χυμός φρούτων ή νερό

 • 9 ξυλάκια κανέλας (προαιρετικά)

 • 18 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)

 • 9 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Οδηγίες

 1. Πλύνετε τα βάζα, τα καπάκια και τα δαχτυλίδια σε ζεστό σαπουνόνερο. Ετοιμάστε βραστό νερό και σιγοβράστε βάζα. Σιγοβράζουμε τα καπάκια σε ξεχωριστή κατσαρόλα.
 2. Κόψτε τα δαμάσκηνα και αφαιρέστε τα κουκούτσια, αν θέλετε. Αν το αφήσετε ολόκληρο, βγάζετε κουκούτσι με μια πίττα κεράσι αν θέλετε, τρυπάτε τα δέρματα με ένα πιρούνι.
 3. Ετοιμάστε σιρόπι εάν το χρησιμοποιείτε (δείτε τις σημειώσεις), ή βάλτε νερό ή χυμό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση.
 4. Αν φτιάχνετε δαμάσκηνα με καρυκεύματα, τοποθετήστε 1 ξυλάκι κανέλας, 2 αστεροειδή γλυκάνισο και 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού σε κάθε βάζο.
 5. RAW PACK: Συσκευάστε τα έτοιμα δαμάσκηνα σε ζεστά βάζα.
  HOT PACK: Τοποθετήστε τα δαμάσκηνα σε βραστό υγρό κονσερβοποίησης (σιρόπι, νερό ή χυμό) σε μονές στρώσεις. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά, αφαιρέστε σε ένα μπολ μέχρι να υποστούν επεξεργασία όλα τα δαμάσκηνα. Βάλτε όλα τα δαμάσκηνα ξανά στο υγρό, αφαιρέστε από τη φωτιά, καλύψτε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήστε τα δαμάσκηνα να καθίσουν για 30 λεπτά. Αφήστε το περιεχόμενο του τηγανιού να βράσει ξανά αφού περάσει ο χρόνος, συσκευάστε τα ζεστά δαμάσκηνα σε έτοιμα βάζα.
 6. Καλύψτε τα δαμάσκηνα με ζεστό υγρό κονσερβοποίησης, αφήνοντας ένα γενναιόδωρο 1/2″ κενού από την κορυφή του βάζου. Αφαιρέστε τις φυσαλίδες αέρα και προσαρμόστε τον ελεύθερο χώρο αν χρειάζεται.
 7. Σκουπίστε τα χείλη του βάζου με ένα καθαρό, υγρό πανί. Κεντράρετε τα καπάκια στα βάζα, τοποθετήστε δακτυλίους στα βάζα, σφίξτε τα δάχτυλα.
 8. Τοποθετήστε τα έτοιμα βάζα σε κονσέρβα με βραστό νερό. Καλύψτε τα βάζα με δύο ίντσες νερό, βάλτε το καπάκι στην κονσέρβα, βράστε το νερό.
 9. Επεξεργαστείτε τα pints για 20 λεπτά, τα τέταρτα για 30 λεπτά για υψόμετρα κάτω των 1.000 ποδιών (βλ. σημειώσεις για προσαρμογές υψομέτρου).
 10. Μετά την επεξεργασία, αφαιρέστε το καπάκι από το δοχείο και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά. Αφαιρέστε τα βάζα από την κονσέρβα σε έναν πάγκο με επένδυση πετσέτας και αφήστε τα να καθίσουν ανενόχλητα για 12 έως 24 ώρες πριν ελέγξετε για σφραγίδες.

Σημειώσεις

Η απόδοση θα διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη μέθοδο συσκευασίας και το μέγεθος του καρπού, οι μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση. Θα χρειαστείτε περίπου 1 κιλό δαμάσκηνα ανά πίντα, δύο για τέταρτα.

Το ελαφρύ σιρόπι κονσερβοποίησης μπορεί να παρασκευαστεί συνδυάζοντας 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη με 5 3/4 φλιτζάνια νερό για 9 πίντες ή 2 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη με 5 1/4 φλιτζάνια νερό για 7 λίτρα.

Ρυθμίσεις ύψους:

 • 1.001-3.000 πόδια – Πίντες 25 λεπτά, λίτρα 30 λεπτά.
 • 3.001-6.000 πόδια – pints 30 λεπτά, λίτρα 35 λεπτά
 • 6.001 πόδια και πάνω – pints 35 λεπτά, τέταρτα 40 λεπτά.

Schreibe einen Kommentar