Πώς να εξαλείψετε την πρώιμη μάστιγα στον κήπο σας • New Life On A Homestead

5
Πώς να εξαλείψετε την πρώιμη μάστιγα στον κήπο σας • New Life On A Homestead

Εάν οι ντομάτες σας φαίνονται λίγο λιγότερο από υγιείς καθώς αρχίζουν να ωριμάζουν, θα μπορούσε να φταίει μια πρώιμη μάστιγα.

Αυτά είναι τα άσχημα νέα. Τα καλά νέα? Αν ψάχνετε για συμβουλές για το πώς να εξαλείψετε την πρώιμη μάστιγα στον κήπο σας, έχετε έρθει στο σωστό μέρος.

Η πρώιμη μάστιγα μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στον κύκλο ζωής του φυτού της ντομάτας ή μπορεί να ανασηκώσει το άσχημο κεφάλι του αργότερα.

Όποια και αν είναι η περίπτωση – και σε όποιο στάδιο κι αν βρεθείτε – παρηγορηθείτε στο γεγονός ότι η πρώιμη μάστιγα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να απαλλαγείτε από αυτό οριστικά.

Τι είναι το Early Blight;

πρώιμη λοίμωξη (Alternaria tomatofila και Alternaria solani) είναι μια ασθένεια που μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στον κύκλο ζωής της ντομάτας, προκαλώντας απόσβεση του δενδρυλλίου (γνωστή και ως σήψη) καθώς και αργότερα.

Εάν εμφανιστεί αργότερα στον κύκλο ζωής ενός φυτού ντομάτας, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως μυρμηγκιά των φύλλων, καρκίνο του στελέχους και σήψη μαύρων καρπών.

Το πιο ενδεικτικό σημάδι της πρώιμης μάστιγας είναι όταν ανιχνεύετε φύλλα με κυκλικές βλάβες που έχουν διάμετρο έως και μισή ίντσα το καθένα. Αυτά έχουν συνήθως πιο σκούρους ομόκεντρους κύκλους μέσα τους.

Αν και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στον κύκλο ζωής μιας ντομάτας, αν παρατηρήσετε συστήματα κυρίως σε φυτά που πρόκειται να συγκομιστούν, πιθανότατα πρόκειται για όψιμη μάστιγα.

Αυτό προκαλείται από διαφορετικό παθογόνο – Phytophthora infestans. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι το ίδιο παθογόνο που ευθύνεται για την πρόκληση της Ιρλανδικής πείνας πατάτας.

Η όψιμη μάστιγα σκοτώνει τις ντομάτες αργά, συχνά πιο αργά από τις πατάτες, αλλά θα αφανίσει εντελώς τους καρπούς σας.

Με την πρώιμη λοίμωξη, θα παρατηρήσετε ότι μικρές σκούρες κηλίδες σχηματίζονται αρχικά σε παλαιότερο φύλλωμα που αναπτύσσεται κοντά στο έδαφος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κηλίδες θα γίνονται πιο στρογγυλές, μεγαλύτερες και πιο καφέ, προκαλώντας συχνά καφέ χρώμα των φύλλων ή πτώση από το φυτό.

Μερικές φορές επηρεάζονται τα στελέχη των δενδρυλλίων. Αυτό συμβαίνει συνήθως ακριβώς πάνω ή πάνω από τη γραμμή του εδάφους, με το στέλεχος να γίνεται βυθισμένο, ξηρό και καφέ. Μερικές φορές το σπορόφυτο θα μαραθεί και θα πεθάνει εντελώς.

Ο καρπός μπορεί να προσβληθεί σε οποιοδήποτε στάδιο, προκαλώντας δερματώδεις μαύρες κηλίδες καρπού, συχνά κοντά στο στέλεχος, με μολυσμένους καρπούς να πέφτουν από το φυτό.

Εάν δεν είστε σίγουροι αν τα φυτά σας έχουν πρώιμη ή όψιμη μάστιγα, μην ανησυχείτε – το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο (οι ντομάτες σας θα πεθάνουν και οι αποδόσεις σας θα υποφέρουν) και πολλές από τις θεραπείες είναι επίσης οι ίδιες.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα – σε μόλις τέσσερις ή πέντε ημέρες – και τα σπόρια εξαπλώνονται εύκολα. Αυτά μπορούν να μετακινηθούν μέσω του ανέμου, της ανθρώπινης επαφής ή του εξοπλισμού καλλιέργειας, καθιστώντας εύκολη τη συνεχή επαναμόλυνση των κήπων.

Η πρώιμη μάστιγα είναι πιο συχνή όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές (μεταξύ 60 και 86 βαθμούς Φαρενάιτ) και υγρές (η υγρασία 90% ή μεγαλύτερη είναι το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για αυτήν την ασθένεια).

Πώς σταματάτε την πρώιμη λοίμωξη; 13 Προληπτικές Συμβουλές

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προλάβετε και να θεραπεύσετε τη νόσο της φλεβίτιδας. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα.

1. Εναλλάξτε τις καλλιέργειές σας

Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν πρόβλημα με την λοίμωξη, καλό είναι να συνηθίσετε να εναλλάσσετε τις καλλιέργειές σας. Όχι μόνο η καλή αμειψισπορά αποτρέπει την μάστιγα, αλλά μπορεί επίσης να κρατήσει μακριά μια ολόκληρη σειρά από άλλα παράσιτα και ασθένειες.

Μην φυτεύετε τις ντομάτες σας στο ίδιο σημείο όπου καλλιεργήθηκαν ντομάτες ή σχετικά φυτά (όπως μελιτζάνα, πατάτες και πιπεριές) τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι πρώιμες ασθένειες της μάστιγας μπορούν να ξεχειμωνιάσουν σε μολυσμένα φυτικά υπολείμματα και στο έδαφος στα περισσότερα μέρη, ακόμη και σε εκείνα με σκληρό χειμώνα.

2. Παρακολουθήστε τα ζιζάνια

Το να διατηρήσετε τον κήπο όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από ζιζάνια είναι ένα άλλο βήμα που μπορείτε να κάνετε στον αγώνα σας κατά της μάστιγας. Αφαιρέστε τυχόν ζιζάνια συγγενείς της ντομάτας, όπως τα αλεσμένα κεράσια και τα φυτά νυχτολούλουδου.

Πετάξτε τα όταν ξεριζώνετε αντί να τα κομποστοποιήσετε – με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κατά λάθος επανεισαγωγή της ασθένειας στον κήπο σας.

3. Φυτέψτε μόνο υγιείς ντομάτες

Φυτέψτε μόνο υγιεινές ντομάτες στον κήπο σας. Αυτά πρέπει να καλλιεργούνται από σπόρους ή να αγοράζονται από έναν αξιόπιστο καλλιεργητή – σε τελική ανάλυση, τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φυτεύεις ασυναίσθητα φυτά χωρίς να το ξέρεις!

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φυτέψετε ντομάτες που είναι ανθεκτικές στη φούσκα. Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν απομονώσει γενετικά στοιχεία που κάνουν τις ντομάτες πιο ανθεκτικές στην μάστιγα. Μερικές καλές ποικιλίες που πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο καλλιέργειας, ειδικά εάν είχατε πρόβλημα με την λοίμωξη στο παρελθόν, περιλαμβάνουν:

  • Σιδηρά κυρία
  • Ιουλιέτα
  • Ιασπις
  • Προκλητικός PhR
  • Mountain Magic
  • Βερόνα
  • Βουνό Ανώτατο
  • Plum Regal Hybrid

…ο κατάλογος συνεχίζεται και συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν πολλές ποικιλίες που μπορείτε να σκεφτείτε να καλλιεργήσετε.

4. Ρυθμίστε την άρδευση

Πρόσεχε το πότισμά σου. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, είναι πάντα καλύτερη ιδέα να ποτίζετε τα φυτά από κάτω παρά από πάνω.

Εάν ποτίζετε από ψηλά, κινδυνεύετε να πιτσιλιστεί το χώμα πάνω στα φυτά και να εξαπλωθούν σπόροι και ασθένειες σε αυτά. Νερό από κάτω, χρησιμοποιώντας συστήματα στάγδην άρδευσης ή εύκαμπτους σωλήνες, και ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος.

Φυσικά, δεν μπορείτε να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο πιτσιλίσματος νερού, καθώς θα υπάρχουν πάντα φυσικές βροχοπτώσεις για να αντιμετωπίσετε, αλλά είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει.

5. Λιπαίνετε τακτικά και με συνέπεια

Να είστε επιμελείς με τη λίπανση των φυτών σας – αλλά όχι πολύ επιμελής! Αποφύγετε την υπερβολική λίπανση με κάλιο και προσπαθήστε να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα φωσφόρου και αζώτου. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας.

Το τσάι κομπόστ είναι ένας συγκεκριμένος τύπος λιπάσματος που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμος για την πρόληψη και την καταπολέμηση της πρώιμης μάστιγας.

Συνδυάστε ένα μέρος παλαιωμένου κομπόστ (θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε μηνών) με έξι μέρη νερού. Τοποθετήστε το σε ένα σκεπασμένο δοχείο και αφήστε το να βράσει σε θερμοκρασίες μεταξύ 60 και 70 βαθμών Φαρενάιτ (15 έως 21 Κελσίου). Ανακατεύουμε μια φορά την ημέρα.

Έπειτα από έξι μέρες μούχλας, το αδειάζετε με τυρί πανί. Το τελικό υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαφυλλικό ψεκασμό.

6. Αποφύγετε να εργάζεστε γύρω από υγρά ή άρρωστα φυτά

Όταν τα φυτά είναι υγρά, είτε είναι από άρδευση, βροχοπτώσεις ή δροσιά, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αποφύγετε να εργαστείτε μαζί τους ή γύρω τους. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.

Και πάλι, αποφύγετε το γενικό πότισμα για να διατηρήσετε το φύλλωμα στεγνό.

7. Φυτά πασσάλων

Ποντάρετε τα φυτά σας για να μειώσετε την επαφή μεταξύ των φύλλων και του μολυσμένου με σπόρους εδάφους. Αυτό θα αυξήσει επίσης τη ροή του αέρα και θα διευκολύνει το στέγνωμα των φυτών. Εάν δεν θέλετε να ποντάρετε, η χρήση κλουβιών ντομάτας ή καφασωτών μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική.

8. Καλάπωμα καλά

Το επίστρωμα μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο όταν πρόκειται για τον έλεγχο της υγρασίας στο έδαφος. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα φράγμα μεταξύ των μολυσμένων φύλλων και του εδάφους.

Χρησιμοποιήστε ένα οργανικό σάπια φύλλα ή ένα συνθετικό όπως το πλαστικό, το οποίο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε σταθερές τις συνθήκες του εδάφους και να αποφύγετε διάφορες ασθένειες.

9. Καθαρίστε τα πράγματα

Το φθινόπωρο, αφού ολοκληρώσετε τη συγκομιδή όλων των φυτών σας, αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε τον κήπο. Αφαιρέστε ή θάψτε τα μολυσμένα φυτά για να μειώσετε την πιθανότητα επιβίωσης του παθογόνου το επόμενο έτος.

10. Εξετάστε τις τεχνικές θερμοκηπίου σας

Εάν καλλιεργείτε ντομάτες σε θερμοκήπιο, έχετε το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου ελέγχου όσον αφορά τις συνθήκες για τις ντομάτες σας. Επωφεληθείτε από αυτό – μπορείτε να μειώσετε δραματικά την πιθανότητα πρώιμης μάστιγας χρησιμοποιώντας φιλμ βινυλίου που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία για να καλύψετε το θερμοκήπιό σας.

11. Φυτό σε καλά στραγγιζόμενο, αεριζόμενο έδαφος

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να φυτέψετε τις ντομάτες σας σε χώμα που στραγγίζει καλά και αερίζεται καλά. Τροποποιήστε πριν από τη φύτευση με κομπόστ ή άλλες τροποποιήσεις.

Αυτό θα βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυτά σας δυνατά και ζωηρά, ενώ θα δώσει στις ρίζες τον χώρο που χρειάζονται στο έδαφος για να βρουν οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και νερό (αν και όχι πολύ νερό).

12. Κλαδεύετε τακτικά

Το κλάδεμα είναι χρήσιμο τόσο για την πρόληψη της πρώιμης μάστιγας όσο και για τον έλεγχο της εξάπλωσής της. Μπορεί να αφαιρέσει τμήματα ασθενειών του φυτού και να ανοίξει τα φυτά για καλύτερη ροή αέρα, δημιουργώντας μια κατάσταση win-win.

13. Κινηματοποιήστε τις φυτεύσεις σας

Επιλέξτε πολλά διαφορετικά είδη ντομάτας για να φυτέψετε και φυτέψτε τα όλα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Εάν φυτεύετε ντομάτες έτσι ώστε να βρίσκονται πάντα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε τόσο πολύ για το ότι η μάστιγα θα εξαφανίσει ολόκληρη τη σοδειά σας.

Η πρώιμη λοίμωξη είναι μια ασθένεια που είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεάσει τις ποικιλίες τομάτας που ωριμάζουν νωρίτερα την εποχή, γι‘ αυτό έχετε αυτό υπόψη όταν επιλέγετε επιλογές για φύτευση.

Τι ξεφορτώνεται την μάστιγα στον κήπο; 6 πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε

Εάν έχετε ήδη παρατηρήσει μάστιγα στον κήπο, δεν είναι πολύ αργά για να αναλάβετε δράση. Εδώ είναι μερικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε.

1. Απορρίψτε τα μολυσμένα φυτά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν παρατηρήσετε φυτά με φλύκταινα είναι να απαλλαγείτε από τα ζωντανά φυτά που είναι μολυσμένα. Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρέσετε μέρος της ασθένειας από το έδαφος και να την αποτρέψετε από το να πηδήξει σε κοντινά φυτά.

Απορρίψτε τα μολυσμένα φυτά στα σκουπίδια. Μην επιχειρήσετε να τα κομποστοποιήσετε – ακόμα κι αν το κομπόστ σας ζεσταθεί πολύ, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σκοτωθεί η ασθένεια.

2. Χρησιμοποιήστε ένα μυκητοκτόνο

Η πρώιμη λοίμωξη μπορεί να ελεγχθεί με πολλούς διαφορετικούς τύπους μυκητοκτόνων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες ντομάτες δεν είναι πλέον ευαίσθητες σε ορισμένα μυκητοκτόνα, επομένως μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και σφάλματα για να βρεθεί η σωστή χημική ουσία.

Τα κοινά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πρώιμης μάστιγας περιλαμβάνουν ενεργά συστατικά όπως η πενθιοπυράδα, η βοσκαλίδη, η πυρακλοστροβίνη, η φεναμιδόνη, η αζοξυστροβίνη και η κυμοξανίλη, για να αναφέρουμε μερικά.

3. Εξασκηθείτε στην Ηλιοαπολύμανση εδάφους

Η ηλιοαπολύμανση του εδάφους είναι μια διαδικασία που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να απαλλαγείτε από την πρώιμη μάστιγα στον κήπο. Αυτό απομακρύνει τα σπόρια μυκήτων και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς στο έδαφος.

Για να το κάνετε αυτό, αγοράστε ένα πλαστικό φύλλο (όπως αυτό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για βάψιμο ως πανί για την προστασία των δαπέδων σας) από το κατάστημα υλικού. Μετρήστε τον κήπο και κόψτε το πλαστικό για να το καλύψετε με περιθώρια 12 ιντσών σε κάθε πλευρά.

Χρησιμοποιώντας μια ανθεκτική στη θερμότητα κόλλα, τυλίξτε τα πλαστικά κομμάτια κατά μήκος των ευρύτερων άκρων του κήπου σας. Αφαιρέστε όλα τα υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων των πεσμένων φύλλων και των νεκρών φυτών. Σκουπώστε τον κήπο.

Ποτίστε καλά, μουλιάζοντας το χώμα. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα παραμένει επίπεδο ενώ ποτίζετε. Στη συνέχεια, ξετυλίξτε το πλαστικό έτσι ώστε να καλύπτει τον κήπο. Χρησιμοποιήστε μεγάλα αντικείμενα όπως πέτρες για να κολλήσετε τις άκρες και να αφαιρέσετε τις θήκες αέρα.

Ασφαλίστε όλες τις πλευρές, φροντίζοντας να μην υπάρχει χώρος για να εισχωρήσει αέρας. Θα πρέπει να αφήσετε το πλαστικό έξω για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Εάν μπορείτε, κάντε το με ζεστό καιρό, ώστε να σκοτώσει πραγματικά τους οργανισμούς στο έδαφος.

Αφαιρέστε το πλαστικό και πρέπει να είστε έτοιμοι!

4. Απολυμάνετε τα πάντα

Αφιερώστε χρόνο για να απολυμάνετε όλο τον εξοπλισμό σας, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε με φυτά που σίγουρα γνωρίζετε ότι έχουν πρώιμη μάστιγα. Τα εργαλεία κήπου θα πρέπει να απολυμαίνονται μεταξύ κάθε εποχής χρήσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν μεταδίδουν ασθένειες.

Απολυμάνετε τα με χλωρίνη και νερό μετά από κάθε χρήση και κάντε βαθύτερο καθαρισμό στο τέλος κάθε καλλιεργητικής περιόδου.

5. Δοκιμάστε ένα σπρέι μαγειρικής σόδας

Αυτή η τεχνική μπορεί να μην λειτουργεί σε πιο προηγμένες περιπτώσεις πρώιμης λοίμωξης, αλλά ίσως μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως την πρώτη γραμμή άμυνας (ειδικά αν θέλετε να αποφύγετε τη χρήση χημικών όπως μυκητοκτόνα στα φυτά σας).

Φτιάξτε ένα μείγμα που περιέχει ένα τέταρτο ζεστό νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια ή δύο σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων – αυτή η τελευταία προσθήκη θα βοηθήσει το διάλυμα να κολλήσει στο φυτό χωρίς να το καταστρέψει.

Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το στο φυτό. Αποφύγετε την εφαρμογή του διαλύματος σε άμεσο ηλιακό φως, καθώς μπορεί να κάψει το φυτό και μην το εφαρμόσετε περισσότερο από μία ή δύο φορές.

Αν και η μαγειρική σόδα είναι απολύτως ασφαλής στη χρήση, είναι ισχυρή και μπορεί να βλάψει τα φυτά σας σε υπερβολικές ποσότητες.

6. Μέχρι το Φθινόπωρο

Βαθιά μέχρι τον κήπο το φθινόπωρο. Η διατάραξη του εδάφους θα αποτρέψει τα σπόρια από το να έχουν ένα ανενόχλητο μέρος για να ξεκουραστούν τους χειμερινούς μήνες.

Δεν εξαλείφει εντελώς την πιθανότητα μόλυνσης, αλλά μπορεί να τη μειώσει.

Πόσο διαρκεί η πρώιμη μάστιγα στο έδαφος;

Τώρα που έχετε μερικές συμβουλές στην εργαλειοθήκη σας για να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την πρώιμη μάστιγα, μπορεί να αναρωτιέστε, „πόσο καιρό θα πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα στον κήπο μου;“

Τα κακά νέα είναι ότι η πρώιμη μάστιγα μπορεί να αντέξει για περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια στο έδαφος. Εξαιτίας αυτού, είναι καλή ιδέα να βρείτε ένα νέο σημείο για τις ντομάτες σας εάν πάσχετε από την ασθένεια.

Τελικά, όμως, μπορείτε να είστε νικητές. Απλά μείνετε με αυτό!

Schreibe einen Kommentar