Πώς να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για να διαχειριστείτε τον πόνο

3

Ο κουρκουμάς είναι ένα υπέροχο λαμπερό κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλά ινδικά τρόφιμα. Γνωρίζατε όμως ότι ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται επίσης για πάνω από 3.000 χρόνια ως φάρμακο; Και ακόμη και σήμερα, οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούν συχνά τον κουρκουμά για να διαχειριστούν τον πόνο.

Ο κουρκουμάς έχει πολλές φαρμακευτικές ενώσεις και ιδιότητες. Η κύρια δραστική ουσία στον κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι μια πρόκληση για την απορρόφηση του οργανισμού μας. Ωστόσο, ο συνδυασμός κουρκουμά με μικρή ποσότητα μαύρου πιπεριού κάνει την κουρκουμίνη πιο βιοδιαθέσιμη για χρήση από το σώμα μας.

Φλεγμονή λέγεται ότι είναι η βασική αιτία της ασθένειας και πόνο. Όταν το σώμα σας έχει φλεγμονή, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παλεύει να κάνει τη δουλειά του για να σας κρατήσει καλά. Η φλεγμονή τείνει επίσης να προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος του πόνου στο σώμα.

Φορώντας το καπέλο μου για βοτανολόγο

Πριν από περίπου ένα μήνα, αποφάσισα ότι έπρεπε να εργαστώ για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα μου. Το ανοσοποιητικό μου σύστημα φαινόταν να δυσκολεύεται και έχω πόνους στα πόδια μου για περισσότερο από ένα χρόνο.

Συνέχισα να αρρωσταίνω. Κάθε φορά που κάποιος κοντά μου κατέβαινε με τα ρουφηξιά, αρρώστησα. Και καθώς αυτή η πανδημία συνεχίζεται, χρειαζόμουν το ανοσοποιητικό μου σύστημα να λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Κάθε απόγευμα, αφού έκανα απλώς τις κανονικές δουλειές γύρω από τη φάρμα, τα πόδια μου πάλλονταν. Περπατούσα σαν γριά! Και έπρεπε να παίρνω ιβουπροφαίνη σχεδόν κάθε βράδυ.

Αν με γνωρίζετε καθόλου, ξέρετε ότι συνήθως δεν πηγαίνω στο γιατρό. Αλλά στην πραγματικότητα πήγα στον ποδολόγο για τα πόδια μου. Μου είπε ότι ήταν βασικά πελματιαία απονευρωσίτιδα και με έβαλε σε στεροειδή για 10 μέρες. Δεν βοήθησε καθόλου.

Έτσι αποφάσισα να φορέσω το καπέλο μου για βοτανολόγο και να δοκιμάσω να χρησιμοποιήσω κουρκουμά για να διαχειριστώ τον πόνο και να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Ήξερα εδώ και πολύ καιρό πόσο καλός είναι ο αντιφλεγμονώδης κουρκουμάς, αλλά προσπάθησα να τον χρησιμοποιήσω περισσότερο σαν χάπι για τον πόνο. Ο κουρκουμάς δεν λειτουργεί έτσι. Ο κουρκουμάς λειτουργεί με την πάροδο του χρόνου για να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα.

Αγόρασα ένα συμπλήρωμα κουρκουμά και το έπαιρνα κάθε μέρα για 2 εβδομάδες. Ξεκίνησα με ένα μόνο χάπι των 500 mg κάθε μέρα και μετά το αύξησα στα 2. Ο πόνος στα πόδια μου είχε φύγει! Από θαύμα, δεν χρειαζόμουν πλέον ιβουπροφαίνη καθημερινά.

Ο κουρκουμάς είναι ένας υπέροχος σύμμαχος για τη διαχείριση του πόνου

Παραδοσιακές ιατρικές χρήσεις του κουρκουμά

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πάνω από 3.000 χρόνια. Στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM), ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας καρδιαγγειακές ή εμμηνορροϊκές καταστάσεις. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία του στάσιμου αίματος στην περίπτωση όγκων, κύστεων και σκληρυμένων θρόμβων.

Στην Αγιουρβέδα, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για να τονώσει και να κινήσει το αίμα και χρησιμοποιείται για όλες τις διαταραχές του αίματος και του πλάσματος του αίματος. Πιστεύεται ότι είναι ένα ισχυρό καθαριστικό του αίματος και του ήπατος, και είναι μια υπέροχη προσθήκη βότανα bitters. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ενέργεια του σώματος, να ανακουφίσει τα αέρια, να διώξει τα σκουλήκια, να διορθώσει προβλήματα πέψης, να ρυθμίσει την έμμηνο ρύση, να διαλύσει τις πέτρες στη χολή και να ανακουφίσει τον πόνο της αρθρίτιδας.

Στη δυτική βοτανοθεραπεία, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ως αρωματικό πικρό και για την υποστήριξη της υγιούς ηπατικής λειτουργίας.

Ο κουρκουμάς είχε πολλές παραδοσιακές ιατρικές χρήσεις, από τη μείωση του πόνου έως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο κουρκουμάς μειώνει τον φλεγμονώδη πόνο

Όταν λαμβάνεται σε τακτική βάση, ο κουρκουμάς βοηθά στη μείωση του πόνου από τη φλεγμονή στο σώμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε συχνά στο φαγητό σας, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό να παίρνουν ένα συμπλήρωμα. Προσπαθήστε να πάρετε ένα που περιλαμβάνει μαύρο πιπέρι, για να αυξήσετε τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη στον κουρκουμά είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Βοηθά στη δημιουργία μιας υγιούς φλεγμονώδους απόκρισης στο σώμα. Η φλεγμονή είναι ο τρόπος θεραπείας του σώματός μας. Η φλεγμονή βοηθά επίσης το σώμα να αντισταθεί στα βακτήρια και τους ιούς. Ωστόσο, η υπερβολική φλεγμονή οδηγεί σε πόνο και ασθένεια.

Ο κουρκουμάς αποκαθιστά την υγεία του εντέρου

Ο κουρκουμάς φαίνεται επίσης να αποκαθιστά ένα υγιές έντερο. Ένα υγιές έντερο κάνει έναν υγιή άνθρωπο. Τα άτομα που έχουν διαρροή εντέρου ή IBS έχουν συνήθως άλλες ασθένειες και επιπλοκές που προκαλούν πόνο. Και η κακή υγεία του εντέρου σχετίζεται με αυτοάνοσες διαταραχές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν δει σημαντική βελτίωση στον πόνο τους μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος κουρκουμά για 4 εβδομάδες. Αν και η κουρκουμίνη δεν είναι πολύ βιοδιαθέσιμη, ο κουρκουμάς φαίνεται να επηρεάζει θετικά το έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, παράγει μια υγιή φλεγμονώδη απόκριση.

Σύμφωνα με Nutriinspector.com, «Ο κουρκουμάς διευκολύνει την ισορροπία μεταξύ της χλωρίδας του εντέρου και της ανοσολογικής απόκρισης. Αυτό το επιτυγχάνει ενθαρρύνοντας τους αδένες στην επιφάνεια του παχέος εντέρου να αναγεννηθούν και να επουλωθούν για άτομα που πάσχουν από IBS, διαρρέον έντερο ή μη ισορροπημένες βακτηριακές αποικίες».

Ο κουρκουμάς αναστέλλει το ένζυμο COX-2

Το ένζυμο COX-2 (Cyclooxygenase-2) είναι ένα φυσικό ένζυμο στο σώμα μας που είναι ενεργό στο σημείο της φλεγμονής. Αυτό το ένζυμο παράγει μια οικογένεια φλεγμονωδών αγγελιαφόρων που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή στο σώμα, αυτό το ένζυμο προκαλεί τις φλεγμονώδεις περιοχές να γίνουν επώδυνες και ακόμη πιο φλεγμονώδεις. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη βοηθούν στην αναστολή της δραστηριότητας αυτού του ενζύμου.

Ορισμένες ενώσεις του κουρκουμά, όπως η κουρκουμίνη, η ευγενόλη και η φισετίνη βοηθούν στην αναστολή της παραγωγής της COX-2, αντί απλώς στην αναστολή της δραστηριότητάς της. Έτσι, ο κουρκουμάς είναι πιο αποτελεσματικός και έχει λιγότερες παρενέργειες από τους φαρμακευτικούς αναστολείς COX-2.

Ο κουρκουμάς είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα μας. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, καθώς και πολλές επώδυνες καταστάσεις. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της απώλειας χόνδρου και βελτιώνουν τα συμπτώματα του πόνου, του πρηξίματος και της φλεγμονής στις αρθρώσεις. Μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εκφυλιστική διαδικασία που μπορεί να λάβει χώρα στις αρθρώσεις μας καθώς γερνάμε.

Η υποκείμενη αιτία της αρθρίτιδας είναι η υπερβολική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Η φλεγμονή αυξάνει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία οδηγεί σε περισσότερο πόνο. Η λήψη ενός καλού αντιοξειδωτικού σε τακτική βάση μπορεί να είναι το κλειδί για το σπάσιμο αυτού του φαύλου κύκλου.

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ ωφέλιμα για την καλή γενική υγεία. Ο κουρκουμάς είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυσικών αντιοξειδωτικών.

Η χρήση κουρκουμά στα τρόφιμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τον πάρετε ως φάρμακο.

Χρήση κουρκουμά για τη διαχείριση του πόνου

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για τη διαχείριση του πόνου, αλλά το κλειδί είναι η συνέπεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά ως μπαχαρικό για τα γεύματά σας και να έχετε τα ιατρικά οφέλη. Η τυπική ινδική διατροφή περιλαμβάνει περίπου 2.000-2.500 mg κουρκουμά την ημέρα. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι 1,4 mg/λίβρα σωματικού βάρους είναι μια ασφαλής ημερήσια δόση.

Η λήψη τόσο πολύ κουρκουμά μπορεί να αποδειχθεί λίγο δύσκολη για όσους από εμάς δεν ακολουθούν μια τυπική ινδική διατροφή, επομένως ένα συμπλήρωμα μπορεί να είναι ένα μεγάλο όφελος. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι ένα συμπλήρωμα καλής ποιότητας που περιλαμβάνει εκχύλισμα μαύρου πιπεριού. Η πιπερίνη, μια ένωση στο μαύρο πιπέρι, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της κουρκουμίνης από το σώμα σας έως και 2.000%.

Μπορείτε επίσης να πιείτε ένα τσάι με κουρκουμά. Κάθε κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά περιέχει περίπου 200 mg. Για τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, οι γιατροί συστήνουν συνήθως 500 mg κουρκουμά δύο φορές την ημέρα για 2-3 μήνες. Έτσι θα πρέπει να καταναλώνετε 5 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά την ημέρα. Εάν φτιάχνετε το δικό σας τσάι, προσθέστε 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά (και λίγο μαύρο πιπέρι) σε 8 ουγγιές νερό δύο φορές την ημέρα.

Χρυσό γάλα είναι ένας άλλος τρόπος για να πάρετε τον κουρκουμά και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι βοηθά στην προώθηση του ξεκούραστου ύπνου.

Ο κουρκουμάς είναι ασφαλής για σχεδόν όλους, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν να μην τον παίρνετε για μεγάλες περιόδους. Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να δείχνουν τις παρενέργειες της λήψης κουρκουμά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού το πάρετε για μερικούς μήνες για χρόνιο πόνο, θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες. Εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σας, μπορείτε να πάρετε ένα άλλο αντιφλεγμονώδες, όπως το τζίντζερ.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν κουρκουμά σε μικρές ποσότητες, αλλά οι γιατροί συμβουλεύουν να μην λαμβάνουν φαρμακευτικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση βοτάνων για τη διαχείριση του πόνου, ανατρέξτε στο νέο μου ηλεκτρονικό βιβλίο, Herbs for Pain Relief!

Παίρνετε ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες;

Πείτε μας – παίρνετε ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες; Ποιό είναι το αγαπημένο σου? Κοινοποιήστε στα σχόλια για να το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Schreibe einen Kommentar