Τα 10 υπέροχα οφέλη της πικραλίδας για την υγεία

3
Τα 10 υπέροχα οφέλη της πικραλίδας για την υγεία

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πικραλίδες είναι ενοχλητικά ζιζάνια. Τους απαγορεύει η HOA. Οι κατασκευαστές χημικών παράγουν ζιζανιοκτόνα για να τα σκοτώσουν. Και όμως κανείς δεν σταματά να αναλογίζεται πόσα οφέλη έχει στην πραγματικότητα η πικραλίδα για την υγεία μας.

Η πικραλίδα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι γνωστή ως «θαυματουργό ζιζάνιο», καθώς είναι πραγματικά τόσο καλό για εμάς.

Ελάτε μαζί μου σε αυτό το ταξίδι στα πολλά οφέλη της πικραλίδας!

Οι πικραλίδες έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία
Οι πικραλίδες έχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία!

Διατροφικά οφέλη της πικραλίδας

Οι πικραλίδες είναι πολύ θρεπτικές και ένα τέτοιο κοινό ζιζάνιο πρέπει πραγματικά να χρησιμοποιείται πιο συχνά ως πηγή τροφής. Τα πράσινα πικραλίδα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά είναι φορτωμένα με βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι ωμά χόρτα έχει μόνο 25 θερμίδες, επομένως θεωρούνται σίγουρα χαμηλών θερμίδων. Ωστόσο, παρέχουν 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1,9 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι πικραλίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Κ και παρέχουν επίσης ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Αυτό που είναι πραγματικά εκπληκτικό για την ταπεινή πικραλίδα είναι ότι μόνο 1 φλιτζάνι χόρτα πικραλίδας μπορεί να σας δώσει πάνω από το 300% των ημερήσιων αναγκών του σώματός σας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς και των οστών.

Οι πικραλίδες είναι επίσης μια ευεργετική πηγή τροφής για τους επικονιαστές
Οι πικραλίδες είναι επίσης μια ευεργετική πηγή τροφής για τους επικονιαστές

Οφέλη για την υγεία της πικραλίδας

Κάθε μέρος της πικραλίδας είναι βρώσιμο και φαρμακευτικό. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της πικραλίδας για την υγεία.

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Η ρίζα της πικραλίδας έχει μερικές φυτοχημικές ουσίες που βοηθούν το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για διαβητικούς τύπου ΙΙ. Η ρίζα της πικραλίδας είναι υψηλή σε ινουλίνη, η οποία είναι μια πρεβιοτική ίνα που βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται τα σάκχαρα πιο αποτελεσματικά.

Οι ρίζες της πικραλίδας έχουν επίσης χλωρογενικό οξύ, το οποίο επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα εκκρίνει και χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Αυτά μπορεί να είναι ένα πολύ ωφέλιμο συμπλήρωμα για τους διαβητικούς.

Προστατεύει και βελτιώνει την όραση

Η βιταμίνη Α στα χόρτα της πικραλίδας βοηθά στην προστασία της όρασης. Τα πράσινα πικραλίδα περιέχουν ρετινόλη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι όλα ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Η λουτεΐνη συσσωρεύεται στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την ηλικία.

Καλό για την υγεία της καρδιάς

Η υψηλή περιεκτικότητα των πικραλίδων σε θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση και στην υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Το κάλιο στην πικραλίδα βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C στις πικραλίδες είναι επίσης καλά για την υγεία της καρδιάς.

Συνδυάστε αυτά τα οφέλη με το γεγονός ότι η πικραλίδα είναι χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη και υψηλή σε φυτικές ίνες, σας δίνει περισσότερους υπέροχους λόγους για να φάτε τα ζιζάνια σας.

Καταπολεμά το οξειδωτικό στρες

Οι πικραλίδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν τη μορφή τόσο βήτα-καροτίνης όσο και πολυφαινολών, στις οποίες είναι πλούσιες οι πικραλίδες. Το σώμα μας παράγει φυσικά ελεύθερες ρίζες, αλλά όταν είναι πάρα πολλές από αυτές, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση και βλάβη στα κύτταρα και τα όργανά μας.

Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Οι πολυφαινόλες στην πικραλίδα πιστεύεται επίσης ότι είναι ευεργετικές για την καταπολέμηση της υπερβολικής φλεγμονής. Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής απόκρισης του σώματός σας σε τραυματισμό ή ασθένεια. Ωστόσο, όπως και οι ελεύθερες ρίζες, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για τα κύτταρα και τα όργανά μας. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβη στο DNA μας.

Υποστηρίζει υγιή οστά

Αρκετές από τις θρεπτικές ενώσεις της πικραλίδας έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν υγιή οστά. Τόσο το ασβέστιο όσο και η βιταμίνη Κ είναι χρήσιμα για γερά οστά και η πικραλίδα έχει και τα δύο. Επίσης, η ινουλίνη στη ρίζα της πικραλίδας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην υγεία των οστών βελτιώνοντας την πέψη και προάγοντας υγιή βακτήρια του εντέρου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα από τα καλύτερα οφέλη της πικραλίδας, κατά τη γνώμη μου, είναι η ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πικραλίδες έχουν αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον, Μια γερμανική μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η ακίδα πρωτεϊνών του SARS-Cov-2 από τη δέσμευση με τους υποδοχείς ACE2 στα κύτταρα του πνεύμονα και των νεφρών.

Βοηθά στην υγιή πέψη

Οι ενώσεις της πικραλίδας βοηθούν στην υγιή πέψη. Η ινουλίνη, που βρίσκεται στη ρίζα, αφομοιώνεται πολύ αργά στα έντερα. Στην πραγματικότητα ζυμώνεται στα έντερα, όπου βοηθά στην προώθηση υγιών βακτηρίων του εντέρου. Αυτό βοηθά στη θεραπεία και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η πικραλίδα βοηθά επίσης στη βελτίωση του ρυθμού των συσπάσεων του στομάχου. Αυτό βοηθά το σώμα να αδειάσει το περιεχόμενο του στομάχου πιο αποτελεσματικά στο λεπτό έντερο.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη της πικραλίδας είναι η πιθανότητα να βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έδειξαν ότι η ανάπτυξη του καρκίνου μειώθηκε σημαντικά με τη χρήση εκχυλίσματος φύλλων πικραλίδας. Η ανάπτυξη του καρκίνου στο ήπαρ, το κόλον και το πάγκρεας επιβραδύνθηκε με τη χρήση εκχυλίσματος ρίζας πικραλίδας.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας, αλλά αυτό το ταπεινό ζιζάνιο δείχνει σίγουρα πολλά υποσχόμενο στη μάχη κατά του καρκίνου.

Απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα

Η πικραλίδα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα αφαίρεσης τοξινών. Καθαρίζει το συκώτι, τη λέμφο και το αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία της συνολικής μας υγείας. Ο καθαρισμός του ήπατος και της λέμφου το βοηθά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και προωθεί περισσότερη αποτοξίνωση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες συνιστούν να κάνετε καθαρισμό του ήπατος τόσο πριν όσο και μετά τον καθαρισμό από παράσιτα ή βαρέα μέταλλα. Το Dandelion το κάνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που μάζεψα και έψησα ρίζες πικραλίδας για το Self Reliant Skill of the Week. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ:

Μάθετε να εκτιμάτε τα οφέλη της πικραλίδας αντί να τη βλέπετε ως ζιζάνιο!
Μάθετε να εκτιμάτε τα οφέλη της πικραλίδας αντί να τη βλέπετε ως ζιζάνιο!

Πώς να χρησιμοποιήσετε την πικραλίδα για τα οφέλη για την υγεία

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την πικραλίδα για τα οφέλη για την υγεία, έχετε 2 επιλογές. Θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα για να το παίρνετε κάθε μέρα ή θα μπορούσατε να αναζητήσετε το δικό σας.

Λάβετε υπόψη ότι θα έχετε πιθανώς αρκετές επιλογές όταν πρόκειται για συμπληρώματα πικραλίδας. Εάν θέλετε αποτοξίνωση και υγεία στο συκώτι, τη λέμφο και το αίμα, θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα ρίζας πικραλίδας. Επίσης, πάρτε ένα συμπλήρωμα ρίζας εάν θέλετε την πρεβιοτική δράση. Αν το θέλετε για τη θρεπτική του αξία ή για την καταπολέμηση των ιών ή για τη διουρητική δράση, πάρτε ένα συμπλήρωμα με φύλλα πικραλίδας.

Έχετε περισσότερες επιλογές αν επιλέξετε να αναζητήσετε τις δικές σας πικραλίδες. Χρειάζεται όμως και λίγη δουλειά παραπάνω φυσικά! Εάν είστε νέοι στην αναζήτηση τροφής, ίσως θέλετε να δείτε τη χρήσιμη ανάρτησή μου σχετικά με την αναζήτηση τροφής για αρχάριους.

Τα πράσινα πικραλίδα είναι καλύτερα την άνοιξη. Είναι τα πιο τρυφερά και τα λιγότερο πικρά.

Το καλοκαίρι, αφού ανθίσουν, τα φύλλα τείνουν να γίνονται σκληρά και πικρά. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να μαζέψετε τα λουλούδια για ζελέ πικραλίδα! Εδώ είναι ένα βίντεο που έφτιαξα για να το φτιάξω:

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή ριζών πικραλίδας. Το φθινόπωρο είναι όταν τα φυτά στέλνουν ενέργεια στις ρίζες τους. Έτσι είναι όταν οι ρίζες έχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Μετά από μερικούς ελαφρούς παγετούς είναι στην πραγματικότητα η καλύτερη στιγμή!

Χρησιμοποιείτε πικραλίδα;

Ώρα να μας πείτε – χρησιμοποιείτε πικραλίδα; Αγοράζετε συμπλήρωμα ή μαζεύετε το δικό σας; Ενημερώστε μας στα σχόλια!

Schreibe einen Kommentar